Verschil tussen prototype en eindproduct

Door svenk91 op vrijdag 12 augustus 2016 12:09 - Reacties (6)
Categorie: -, Views: 2.948

We begonnen dus met een knutselproject, een versterker die goed klonk en een leuk volume gaf. Die eerste versie was eigenlijk best snel gemaakt door Elmar en deed het goed. Toch konden we die niet direct gaan produceren in grote getalen.

goedkoper
Om goed te verkopen wil je de prijs zo laag mogelijk hebben, en daarvoor moeten de productiekosten omlaag. Een 1 euro duurdere chip op je prototype betekent 2000 euro minder winst als je 2000 units verkoopt. Er moest dus gekeken worden naar goedkopere alternatieven, en ook of het niet überhaupt met minder componenten af kon.

behuizing
Ten eerste was het op een losse pcb en zat het nog nergens in. En voor 1 unit zou je nog wel wat kunnen 3D printen, maar voor een groot aantal is dat veel te duur. Ook onze eigen moulds laten maken voor de hele productie is relatief duur zolang we geen echt grote aantallen gaan produceren. Als oplossing moesten we dus naar iets bestaand zoeken, en kwamen we uit op een powerbank behuizing. De eerste versie paste daar echter never nooit niet in, dus moest het aantal componenten gereduceerd worden en het pcb-ontwerp slimmer.

productievriendelijker
Naast direct kosten te besparen op het aantal componenten dat je koopt, maakt minder componenten hebben ook het productieproces goedkoper. Als voorbeeldje: Tijdens de productie worden de componenten op de juiste plek op de pcb gelegd met een pick and place machine. De meeste van deze machines kunnen maar overweg met maximaal 30 reels (rollen met een paar duizend units van een specifiek component), oftewel je kan maar maximaal 30 soorten componenten tegelijk plaatsen. Wil je meer componenten dan moet je eerst 30 componenten plaatsen, de machine her programmeren, en nogmaals al je units door de pick and place machine halen voor je ze in de oven kan doen (voor het solderen), of een duurdere pick and place machine. Door wat meer van dezelfde soort weerstanden in serie te zetten, kan je het aantal verschillende soorten weerstanden reduceren. Dan heb je in totaal dus meer componenten op je pcb die je moet kopen, maar het kan zo toch voordeliger zijn.

Gebruikersvriendelijker
Ook belangrijk is te beseffen dat onze gebruikers niet hetzelfde zijn als ons. Waar wij het prima vonden om zelf de losse kabels van een oplader eraan te hangen wil je voor je eindproduct natuurlijk een iets vriendelijkere oplossing, wij gingen voor een micro-usb poort. Ook het pairen moest makkelijker want eerder kreeg je hem enkel in discovery mode door je mobiel te disconnecten en dan de versterker opnieuw op te starten, dat gaat nu gelukkiger intuïtiever maar het koste wel extra werk.

Verder komt er ook meer CSR (Corporate Social Responsibility) bij kijken, maar hierover later meer.

Shenzhen, the City of Opportunity

Door svenk91 op donderdag 11 augustus 2016 09:42 - Reacties (13)
Categorie: -, Views: 3.118

Zoals beloofd, nu een Stukje over waarom we in Shenzhen zijn gaan zitten. Voor degenen die niet bekend zijn met Shenzhen, hier een beetje achtergrond: Shenzhen is door de Chinezen gebouwd met als doel om elektronica te produceren. 30 jaar geleden was het een vissersdorpje met 30000 inwoners, nu tikt de teller bijna 11 miljoen inwoners aan.

En elektronica produceren, dat kunnen ze hier wel. De meeste elektronica die made in China is is ook made in Shenzhen. Foxconn’s eerste en grootste site zit in Shenzhen met honderdduizenden medewerkers, en ook bedrijven als Huawei en ZTE zitten hier. En er zijn nog veel meer grote bedrijven maar wat voor ons echt interessant is, de grootste electronics market ter wereld zit hier. De beroemde 7 verdiepingen van de SEG-market is tegenwoordig maar 1 van velen aan Huaqiang Bey, ons kantoortje zit dan ook in Huaqiang Bey. Elke chip die we willen kunnen we hier makkelijk krijgen, levering gaat vaak per reel van duizenden units maar gelukkig geven ze er vaak graag een paar losse gratis weg als samples.

Rapid Prototyping
Omdat je alles hier zo gemakkelijk en goedkoop kan krijgen kan je in no-time veranderingen in je design doorvoeren. Wat in Europa soms een paar weken zou duren kan hier in een paar dagen (denk aan zeldzame componenten vinden en pcb’s laten maken). We huren wat werkplek voor 2 personen bij een bedrijf binnen een accelerator, een accelerator die puur is opgezet om subsidie te ontvangen van de Chinese overheid en daarna redelijk abandonded is, maar het voldoet voor wat wij nodig hebben. We hebben basic gereedschap, wat werktafels, en zelfs equipment als een lasercutter en pick-and-place machine (als we zelf de software ervoor vinden, die heeft niemand).

Productiestad
Naast rapid prototyping is Shenzhen ook mooi omdat we er alles kunnen laten doen, productie/assemblage, maar ook packaging en mogelijk shipping (al moeten we dat nog regelen). In Shenzhen heb je alles bij elkaar, zit het niet hier in Huaqiang Bey dan kom je er wel snel met de metro, en ook Uber is spotgoedkoop. Mocht shipping hier niet lukken, dan kunnen we dat wel via Hong Kong doen, want ook Hong Kong is met de metro bereikbaar! We moeten enkel van trein overstappen bij de grens, de douane daar is redelijk soepel gelukkig.

De nadelen
Helaas is niet alles perfect hier. Zoals ik in mijn titel aangaf is het de city of opportunity, een van de grootste in China. Die explosieve groei van 30000 naar 11 miljoen mensen komt doordat mensen van over heel China hierheen gemigreerd zijn, allemaal met het doel om veel geld te verdienen. Men probeert je er hier constant bij te naaien en de kans dat je opgelicht wordt is erg groot. Voorbeelden zijn usb connectoren die geeneens de pinnen op dezelfde plek hebben als de samples die ze mee gaven, rode behuizingen bestellen en roze krijgen, maar ook vaak dat de prijs hoger is puur omdat je blank bent (vaak vragen we ook een Chinees van onze werkplek om de daadwerkelijke aanschaf voor ons te doen).

Een ander nadeel is de language barrier, de meeste mensen spreken gewoon totaal geen Engels, en wij totaal geen Chinees. Dit leidt tot genoeg misverstanden, en vaak wordt je gewoon weggestuurd omdat ze er geeneens zin in hebben om eraan te beginnen. Soms zorgt het ook dat je de verkeerde bus in stapt en weer te laat op een afspraak bent ofzo.

Het allergrootste nadeel is echter het internet! Dit is geeneens specifiek een Shenzhen probleem, maar een China probleem. Chinese websites laden over het algemeen wel aardig, maar alles dat door de Great Chinese firewall loopt gaat gewoon erg traag. Het was een grote fout van ons vooraf om alles via google te doen (Googledrive, Gmail, Google calendar, etc.) want Google is compleet geblokkeerd hier, dit moet weer via een vpn wat het extra traag maakt en vaak time-outs geeft (en ja, we betalen voor goede vpns). Maar ook als we informatie nodig hebben gaat het gewoon traag en video laden gaat vaak helemaal niet.

In Hong Kong wonen en in Shenzhen werken?
Een optie die sommige mensen doen is elke dag tussen Hong Kong en Shenzhen forensen. Qua reistijd met de metro en grensovergang is het nog te overzien maar je moet wel een multiple entry-visa hebben, of elke keer 20 euro aan de grens betalen voor een visa ter plekke. Die eerste optie kost aardig wat regelwerk en die tweede optie kost aardig wat geld als je elke dag op en neer moet. Daarnaast is Hong Kong erg duur om te wonen, ons appartement op 26 hoog van 70 vierkante meter in het rijke centrum van Shenzhen kost nauwelijks meer dan 4 vierkante meter in een gedeeld appartement in Hong Kong, nogal een verschil.

Als voordeel spreken veel meer mensen Engels in Hong Kong, en het internet is er goed! Nou ja, in Nederland heb je waarschijnlijk nog steeds beter internet (en beter Engels), maar er is hier prima mee te werken ten minste. Wij deden het niet omdat we niet de goede visa en het geld hebben, maar dromen geregeld over een dagje in een werkplek in Hong Kong.

Soundsling, ons eerste product

Door svenk91 op maandag 8 augustus 2016 12:21 - Reacties (19)
Categorie: -, Views: 4.439

de soundsling
Zoals ik in me vorige post al zei, we maken dus een versterker, en we noemen hem de Soundsling. Voor ik meer posts neerkrabbel denk ik dat ik het beste iets beter kan uitleggen wat ons product inhoud. Het wordt een klein portable kastje die 40-50 euro moet kosten, afhankelijk van productiekosten die we gaan hebben (wat weer afhankelijk is van hoe groot de vraag is etc.).

Input
Audio komt binnen via bluetooth (van je smartphone, of laptop, of ander apparaat waar je je muziek op hebt staan), of via de 3.5mm jack. We kunnen ook audio over usb aanbieden, maar dat vereist een iets duurdere bluetooth chip, en dat wordt waarschijnlijk een stretch goal.
Opladen gaat over micro-usb met 0.5 tot 1 Ampère (afhankelijk van wat de usb poort die de stroom levert aankan), dit werkt met elke usb oplader of pc/laptop etc.

Output
De speaker wires van 1 of 2 speakers kan je direct in ons product stoppen, er is geen andere apparatuur nodig. Enkel ons apparaatje en 1 of 2 passieve speakers (en de oplader als de batterij leeg is natuurlijk) zijn genoeg voor een party.
Ons doel is dat je met een gedegen woonkamer volume, ongeveer 10 uur lang muziek kan afspelen op 1 charge. We overwegen ook een iets duurdere variant uit te brengen die 20 uur lang mee kan als er veel vraag naar blijkt. Ons idee was dat je met 10 uur batterijduur wel de meeste feestjes kan poweren.
Toen we een housewarming party hielden hier in Shenzhen kon een oud prototype de flat al goed vullen met geluid, het werd al lastig een normaal gesprek te voeren in de woonkamer. Voor kleine feestjes is het dus ideaal, maar een concert geven is te veel gevraagd. Onze target market is ook mensen die kleine feestjes met vrienden willen geven, maar voor wie betaalbare bluetooth speakers (onze grootste concurrent) niet genoeg volume kunnen bieden.

foto’s volgen iets later, het internet is hier niet zo goed helaas

Mijn eerste tweakblog

Door svenk91 op zondag 7 augustus 2016 12:52 - Reacties (9)
Categorie: -, Views: 1.931

Mijn eerste Tweakblog, bear with me…

Om gelijk met de hook in te vallen: Ik (Kevin) en elmoooow (Elmar), zijn bezig een kickstarter op te zetten! Het leek me leuk om bij te houden hou je van eerste hobby tweaksel naar verkoopbaar Kickstarter product gaat, en hoe je hier een business uit bouwt.

Voorstelrondje: Om te beginnen over hoe we elkaar kennen. We begonnen beiden met een bachelor elektrotechniek (EL) 5 jaar en 11 maanden geleden en leerden elkaar kennen tijdens de introductie week aan het begin van het jaar. We werkten regelmatig samen aan projecten voor onze klassen dat jaar en hebben het contact nooit verloren.

Zelf ben ik na anderhalf jaar gestopt met EL en overgestapt op International Business Administration (Bedrijfskunde in het Engels dus), wiskunde was niet mijn ding en dan zit je gewoon verkeerd bij een technische studie. Na 2 jaartjes die bachelor in Nederland te doen besloot ik het laatste jaartje op uitwisseling naar Griekenland te gaan om me bachelor af te maken. Daarna ben ik een master in Innovation Management begonnen in Italië en heb nu het eerste jaar van de twee erop zitten, deze zomer had ik een stage nodig en zo kwam ik bij Elmar.

Elmar heeft niet stilgezeten sinds ik gestopt ben met Elektrotechniek, hij heeft die studie wel weten af te maken en heeft een leuke CV weten te bouwen met meerdere keren helpen met het Twentse Solar Team en ook twee stages bij Google en Tesla in de Silicon Valley. Hij stopte vroegtijdig bij Tesla om aan zijn eigen idee te werken, en kon wel iemand voor de business side gebruiken. En zo kwamen we dus weer samen.

Het project: We maken een versterker!
Is dat zo bijzonder? Een beetje, want het is een middenweg tussen een versterker zoals je thuis hebt staan en een bluetooth speaker. Het is een klein kastje met eigen accu waar nog best wat power uit kan komen en die met zo’n beetje elke ouwe passieve speaker werkt (4 en 8 ohm impedantie testen we mee), en makkelijk via bluetooth aan elke smartphone te linken is.

Is dat makkelijk? Ja en nee, Elmar had vrijwel een functioneel prototype dat zijn verwachtingen overtrof. Maar dat bleek nog maar het begin. 1 behuizing kan je nog wel 3D printen, tienduizenden behuizingen kan je via massa productie doen. Maar zit je daar tussen in? Dan moet je een compromis vinden. Voor de productie van de electronica kan je via de makkelijke weg alles in het westen laten doen, maar dan betaal je grofweg 4-5x zo veel tegen slechtere voorwaarden. Dus daarom zitten we nu allebei in Shenzhen (China) met een office space in de grootste electronics market ter wereld. En als dat allemaal geregeld is, moet je je spul natuurlijk ook nog zien te verkopen...

Waar zijn we nu? De beta’s zijn zowat productierijp en zelfs de quotes voor de onderdelen hebben we voor grote oplages (en de goedkopere al ingeslagen). We onderhandelen alleen nog over een goede assemblage deal hier in Shenzhen. Dan moet de logistiek geregeld gaan worden en ook packaging zijn we nu nog mee bezig. Het echte werk de komende tijd zit echter in het opzetten van een kickstarter campaign. Hiermee willen we zowel een community opzetten, als de laatste componenten kopen die wat duurder zijn.

Mijn eerste posts zullen gaan over wat we tot nu toe bereikt hebben. Zaken als het maken van de prototypes, het regelen van een geschikte behuizing, het verhuizen naar eerst Hong Kong en later Shenzhen, het bedenken van dingen als de naam en het logo etc. Als dat eenmaal up to date is zullen kortere actuele updates volgen. Gedurende de blogs wil ik me meer focussen op business overwegingen, zowel in directe zakelijke zaken maar ook in het product ontwerp zelf, om zo inzicht te geven wat er bij komt kijken als je je hobby als tweaker in een business wilt toveren.


PS. Dit blog is niet als advertising bedoelt, mocht ik in mijn enthousiasme toch iets te veel reclame maken onbewust, stuur dan een PM en dan fix ik het zo snel mogelijk!