Mijn eerste tweakblog

Door svenk91 op zondag 7 augustus 2016 12:52 - Reacties (9)
Categorie: -, Views: 1.689

Mijn eerste Tweakblog, bear with me…

Om gelijk met de hook in te vallen: Ik (Kevin) en elmoooow (Elmar), zijn bezig een kickstarter op te zetten! Het leek me leuk om bij te houden hou je van eerste hobby tweaksel naar verkoopbaar Kickstarter product gaat, en hoe je hier een business uit bouwt.

Voorstelrondje: Om te beginnen over hoe we elkaar kennen. We begonnen beiden met een bachelor elektrotechniek (EL) 5 jaar en 11 maanden geleden en leerden elkaar kennen tijdens de introductie week aan het begin van het jaar. We werkten regelmatig samen aan projecten voor onze klassen dat jaar en hebben het contact nooit verloren.

Zelf ben ik na anderhalf jaar gestopt met EL en overgestapt op International Business Administration (Bedrijfskunde in het Engels dus), wiskunde was niet mijn ding en dan zit je gewoon verkeerd bij een technische studie. Na 2 jaartjes die bachelor in Nederland te doen besloot ik het laatste jaartje op uitwisseling naar Griekenland te gaan om me bachelor af te maken. Daarna ben ik een master in Innovation Management begonnen in ItaliŽ en heb nu het eerste jaar van de twee erop zitten, deze zomer had ik een stage nodig en zo kwam ik bij Elmar.

Elmar heeft niet stilgezeten sinds ik gestopt ben met Elektrotechniek, hij heeft die studie wel weten af te maken en heeft een leuke CV weten te bouwen met meerdere keren helpen met het Twentse Solar Team en ook twee stages bij Google en Tesla in de Silicon Valley. Hij stopte vroegtijdig bij Tesla om aan zijn eigen idee te werken, en kon wel iemand voor de business side gebruiken. En zo kwamen we dus weer samen.

Het project: We maken een versterker!
Is dat zo bijzonder? Een beetje, want het is een middenweg tussen een versterker zoals je thuis hebt staan en een bluetooth speaker. Het is een klein kastje met eigen accu waar nog best wat power uit kan komen en die met zo’n beetje elke ouwe passieve speaker werkt (4 en 8 ohm impedantie testen we mee), en makkelijk via bluetooth aan elke smartphone te linken is.

Is dat makkelijk? Ja en nee, Elmar had vrijwel een functioneel prototype dat zijn verwachtingen overtrof. Maar dat bleek nog maar het begin. 1 behuizing kan je nog wel 3D printen, tienduizenden behuizingen kan je via massa productie doen. Maar zit je daar tussen in? Dan moet je een compromis vinden. Voor de productie van de electronica kan je via de makkelijke weg alles in het westen laten doen, maar dan betaal je grofweg 4-5x zo veel tegen slechtere voorwaarden. Dus daarom zitten we nu allebei in Shenzhen (China) met een office space in de grootste electronics market ter wereld. En als dat allemaal geregeld is, moet je je spul natuurlijk ook nog zien te verkopen...

Waar zijn we nu? De beta’s zijn zowat productierijp en zelfs de quotes voor de onderdelen hebben we voor grote oplages (en de goedkopere al ingeslagen). We onderhandelen alleen nog over een goede assemblage deal hier in Shenzhen. Dan moet de logistiek geregeld gaan worden en ook packaging zijn we nu nog mee bezig. Het echte werk de komende tijd zit echter in het opzetten van een kickstarter campaign. Hiermee willen we zowel een community opzetten, als de laatste componenten kopen die wat duurder zijn.

Mijn eerste posts zullen gaan over wat we tot nu toe bereikt hebben. Zaken als het maken van de prototypes, het regelen van een geschikte behuizing, het verhuizen naar eerst Hong Kong en later Shenzhen, het bedenken van dingen als de naam en het logo etc. Als dat eenmaal up to date is zullen kortere actuele updates volgen. Gedurende de blogs wil ik me meer focussen op business overwegingen, zowel in directe zakelijke zaken maar ook in het product ontwerp zelf, om zo inzicht te geven wat er bij komt kijken als je je hobby als tweaker in een business wilt toveren.


PS. Dit blog is niet als advertising bedoelt, mocht ik in mijn enthousiasme toch iets te veel reclame maken onbewust, stuur dan een PM en dan fix ik het zo snel mogelijk!

Volgende: Soundsling, ons eerste product 08-'16 Soundsling, ons eerste product

Reacties


Door Tweakers user vanaalten, zondag 7 augustus 2016 13:37

Ik ben niet zo thuis in deze apparaten, maar waarom een accu? Als het apparaat toch al met een vaste kabel aan een luidspreker hangt, zou ik 'm juist via een adapter aan het stopcontact willen.

Sowieso, waar worden dit soort apparaten gebruikt? Gewoon in de woonkamer of juist meer voor op reis, op het strand ofzo?

Door Tweakers user svenk91, zondag 7 augustus 2016 14:15

Dat zijn de vragen waar ik op hoopte!

Ik wou later een post toewijden aan het product zelf nog om iets meer uit te leggen maar de keuze voor accu kan ik nu alvast wel doen.

Het eerste idee begon met Elmar die idd muziek wou buiten de woonkamer maar de prijs/kwaliteit van bluetooth speakers waardeloos vond. En daarom zat er vanaf het begin al een accu in het ontwerp.

De eerste use cases die hij bedacht waren voor oa. feestjes op het strand of in een park, maar via input van vrienden en familie leerden we ook dat er wel vraag is naar makkelijk je audio systeem naar de tuin kunnen verplaatsen of van werkkamer naar woonkamer als er gasten zijn. Mijn vader merkte bijvoorbeeld op dat hij het liefst zo weinig mogelijk kabels door het huis ziet lopen en het niet erg vind een unit af en toe aan de oplader te hangen.

Een andere reden is dat een batterij ook voor de electronica belangrijk is. Je wilt een stabiele DC (gelijkstroom) bron en hiervoor moest of een accu, of een goede condensator in het ontwerp. Een batterij gebruiken maakte het geheel niet veel duurder, en het extra gewicht werd zelfs gewaardeerd door sommige mensen om dat het gehele product nu kwalitatief beter aanvoelde was hun ervaring. Het is een li-on accu zoals in telefoons en opladen gaat nu ook via micro-usb dus de meeste mensen zullen al zat opladers en kabels hebben liggen (al leveren we ook een kabeltje mee), dit voegt ook weer waarde toe.

Dus in het kort: Het voegt niet zo heel veel extra kosten toe, en we kunnen een grotere markt ermee bereiken.

Door Tweakers user degeestster, zondag 7 augustus 2016 14:44

Gaaf project! En leuk om te zien hoeveel tweakers naar SZ toekomen :-). Mocht je hulp nodig hebben met je KS campagne, dan kan ik je misschien wel helpen. Vriend van mij (ook in SZ) zet ze met regelmaat op voor bedrijfjes hier in SZ. DM maar, mocht je interesse hebben!

Door Tweakers user Silent7, zondag 7 augustus 2016 15:31

Gaaf man!
kan niet wachten op meer blogs,

Door Tweakers user sfranken, zondag 7 augustus 2016 20:15

Wat bedoel je precies met "elke ouwe speaker"? Ik heb hier een aantal vox AC30's staan (met greenbacks en blue's van Celestion), die loskoppelbaar zijn. Als je unit een 6.3mm jack aansluiting heeft trek ik je accu gegarandeerd binnen een minuut leeg met 2 Celestions (specificaties: http://celestion.com/product/13/celestion_blue/ )

Of bedoel je HiFi apparatuur? ;)

Door Tweakers user svenk91, maandag 8 augustus 2016 08:37

sfranken schreef op zondag 07 augustus 2016 @ 20:15:
Wat bedoel je precies met "elke ouwe speaker"? Ik heb hier een aantal vox AC30's staan (met greenbacks en blue's van Celestion), die loskoppelbaar zijn. Als je unit een 6.3mm jack aansluiting heeft trek ik je accu gegarandeerd binnen een minuut leeg met 2 Celestions (specificaties: http://celestion.com/product/13/celestion_blue/ )

Of bedoel je HiFi apparatuur? ;)
Ik heb het verkeerd verwoord ja, het werkt alleen met passieve speakers. En onze versterker is de stroombron en bepaald dus hoeveel stroom er door het systeem gaat. Ik zal dit artikel iets aanpassen en ook snel een blogpost eruit gooien met een uitgebreidere product beschrijving en wat foto's.

Door Tweakers user Kenzi, maandag 8 augustus 2016 10:48

svenk91 schreef op zondag 07 augustus 2016 @ 14:15:
Dat zijn de vragen waar ik op hoopte!
Shenzhen heeft aardig veel ondersteuning voor startups / projecten.
Startup Grind / Makerspace etc.
Waarschijnlijk ben je wel al een beetje bekend met de contacten in Shenzhen, anders geef maar een gil.

Voor dit soort projecten is Shenzhen de place to be.

Je moet alleen heel erg oppassen met (Chinese) partners (eigen ervaring). Zal niet de eerste zijn waar je product ineens door iemand anders wordt aangeboden.

[Reactie gewijzigd op maandag 8 augustus 2016 10:48]


Door Tweakers user svenk91, maandag 8 augustus 2016 12:13

@Kenzi

We houden er idd rekening mee dat we op gegeven moment gekopieerd worden. Wat ons een beetje meehelpt is dat het totaal niet in de cultuur zit om oude dingen te hergebruiken, en veel Chinese mensen totaal niet inzien dat er een markt is voor ons product zolang we er geen gloednieuwe speakers bij verkopen. Maar zodra we eenmaal wat grotere productie orders plaatsen zal het niet lang duren nee.

We hebben idd wel wat contacten in Shenzhen hier. We heben een kantoortje in Huaqiang Bey bij een accelerator met de basic equipment die we nodig hebben, en mensen beschikbaar die kunnen helpen met vertalen zo nu en dan. Dat helpt enorm! Maar we zijn ook wat huiverig om met mensen in zee te gaan, zowel westers als Aziatisch, omdat alles hier om geld draait.

Door Tweakers user sfranken, maandag 8 augustus 2016 14:48

Ik heb het verkeerd verwoord ja, het werkt alleen met passieve speakers. En onze versterker is de stroombron en bepaald dus hoeveel stroom er door het systeem gaat. Ik zal dit artikel iets aanpassen en ook snel een blogpost eruit gooien met een uitgebreidere product beschrijving en wat foto's.
Dat is ook wat ongelukkig. Een Celestion GH20 (Greenback) of een Blueback zijn passieve speakers, als in: ze krijgen hun oomph van de versterker / zender die je eraan hangt. Als ik dat met jouw ding zou doen gok ik de 10 uur die je in je andere blog claimt niet ga halen (bij lange na niet).

Je project is een goed idee, er is alleen wat verwarring (bij mij dan), omdat je termen gebruikt die vrij ambigue zijn en slaan op zowel HiFi als PA / instrumentversterks.

Reageren is niet meer mogelijk