Soundsling, ons eerste product

Door svenk91 op maandag 8 augustus 2016 12:21 - Reacties (19)
Categorie: -, Views: 4.208

de soundsling
Zoals ik in me vorige post al zei, we maken dus een versterker, en we noemen hem de Soundsling. Voor ik meer posts neerkrabbel denk ik dat ik het beste iets beter kan uitleggen wat ons product inhoud. Het wordt een klein portable kastje die 40-50 euro moet kosten, afhankelijk van productiekosten die we gaan hebben (wat weer afhankelijk is van hoe groot de vraag is etc.).

Input
Audio komt binnen via bluetooth (van je smartphone, of laptop, of ander apparaat waar je je muziek op hebt staan), of via de 3.5mm jack. We kunnen ook audio over usb aanbieden, maar dat vereist een iets duurdere bluetooth chip, en dat wordt waarschijnlijk een stretch goal.
Opladen gaat over micro-usb met 0.5 tot 1 Ampère (afhankelijk van wat de usb poort die de stroom levert aankan), dit werkt met elke usb oplader of pc/laptop etc.

Output
De speaker wires van 1 of 2 speakers kan je direct in ons product stoppen, er is geen andere apparatuur nodig. Enkel ons apparaatje en 1 of 2 passieve speakers (en de oplader als de batterij leeg is natuurlijk) zijn genoeg voor een party.
Ons doel is dat je met een gedegen woonkamer volume, ongeveer 10 uur lang muziek kan afspelen op 1 charge. We overwegen ook een iets duurdere variant uit te brengen die 20 uur lang mee kan als er veel vraag naar blijkt. Ons idee was dat je met 10 uur batterijduur wel de meeste feestjes kan poweren.
Toen we een housewarming party hielden hier in Shenzhen kon een oud prototype de flat al goed vullen met geluid, het werd al lastig een normaal gesprek te voeren in de woonkamer. Voor kleine feestjes is het dus ideaal, maar een concert geven is te veel gevraagd. Onze target market is ook mensen die kleine feestjes met vrienden willen geven, maar voor wie betaalbare bluetooth speakers (onze grootste concurrent) niet genoeg volume kunnen bieden.

foto’s volgen iets later, het internet is hier niet zo goed helaas

Volgende: Shenzhen, the City of Opportunity 08-'16 Shenzhen, the City of Opportunity
Volgende: Mijn eerste tweakblog 08-'16 Mijn eerste tweakblog

Reacties


Door Tweakers user Jeroenneman, maandag 8 augustus 2016 14:48

Gewoon puur uit interesse, wat zien jullie als doelgroep voor dit product?

Volgens mij kom je in een behoorlijk drukke markt terecht.

Chromecast zul je alsnog op een receiver moeten aansluiten, maar vervult qua connectie dezelfde functie.
Voor buiten lijkt me juist een speaker met integrated verbinding handiger, waarvan er honderden te verkrijgen zijn.
Voor kleine feestjes volstaat een laptopje met ProTube ook (volgens mij een webpagina van een andere Tweaker).

Waar zien jullie dit product in de markt vallen? (Vooral aangezien je dus sowieso aparte speakers nodig hebt, waar je bij de meeste moderne receivers al TuneIn en Spotify integratie hebt)

Door Tweakers user vanaalten, maandag 8 augustus 2016 15:33

Even voorop stellen dat ik - zoals ik het nu zie - geen interesse heb om zo'n apparaat te kopen, maar wel geinteresseerd ben in techniek:

"De speaker wires van 1 of 2 speakers kan je direct in ons product stoppen"
... wordt een stereogeluid automagisch naar mono gemixt als je maar 1 speaker aansluit? Wordt dat automatisch gedetecteerd?

En is pass-through nog een optie? Dus dat ik twee luidsprekerkabels van m'n receiver aansluit op de Soundsling, de Soundsling aansluit op m'n speakers en dat ik OF het geluid van de receiver doorgeef als 'ie geluid aangeeft, OF bluetooth doorgeef?
Daarmee zou het een goedkope manier zijn voor mensen met ouderwetse non-bluetooth receiver om vanaf de telefoon te streamen in een bestaande audio-installatie.

Door Tweakers user Palmolive, maandag 8 augustus 2016 15:51

Maar op een feestje kan ik toch wel ergens een stereo-installatie vandaan plukken en die gewoon aansluiten op netstroom? Die dingen worden bij bosjes gratis weggegeven/ weggegooid/ heeft iedereen nog liggen. Of een setje stereospeakers van een PC bijvoorbeeld. Die heeft ook zo ongeveer iedereen nog wel liggen.

Bluetooth-ontvangertje eraan van een paar Euro uit China en je bent klaar. Moet het meer portable zijn dan hebben we prima capabele Bluetooth-speakertjes van Xiaomi voor een leuke prijs. Het gat tussen die twee producten lijkt me erg klein.

Om jullie product te gebruiken zou ik dan in elk geval twee speakers ergens vandaan moeten halen, en daar zit hoogstwaarschijnlijk toch al een voor op een feestje prima stereoversterker bij. Dan ben ik goedkoper uit wanneer ik gewoon een Bluetooth-ontvanger uit China haal en die daarop aansluit. Of hell, ik hang er een oude smartphone aan waar ik muziek naartoe stream. Of een oude laptop. Legio oplossingen te verzinnen die goedkoper zijn, veelzijdiger zijn en waarschijnlijk betere geluidskwaliteit bieden.

Niet om je de wind uit de zeilen te willen nemen hoor, helemaal niet, maar ik zie de meerwaarde van je product niet.

Door Tweakers user Erwin, maandag 8 augustus 2016 23:31

Volgens mij heb ik zo'n ding bij de Action gekocht laatst voor ¤7,99 ?

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 9 augustus 2016 09:23

oeft wat jammer, ik vind het idee namelijk best wel tof, en heb ooit lopen spelen met het idee om een rasberry pi, met een hifi-berry uit te rusten, maar kwam steeds tot de conclussie dat dit A: nog best wel duur zou worden, en B nog steeds maar 2 boxen aan kan, en niet bijv 4...

verder wat hierboven eigenlijk allemaal wordt gezegd, ik zit ergens wel te wachten op iets in de prijscathergorie die je hier noemt, even denken,

om beginnen lijkt wifi direct me een harde eis BT is leuk maar ik zou ook graag streamen vanaf andere devices zoals bijv een pi,
ten tweede, voeding, een ingebouwde accu maakt het ding alleen maar duur, als je zo nodig iets wilt, sluit hem dan gewoon aan op je powerbank (die desnoods voorzien is van een zonnecel... dit maakt het ding goedkoper en laat je ook ruime om gewoon 5v netspanning aan te sluiten, dan kun je ze misschien gebruiken voor inbouw-speakertjes in bijv je plafond

andere use-case die ik nog wel eens vervult zou willen zien voor <100 is een echte reciever/versterker voor tv / pc / dab+ radio. en bijv 2.1 audio.


maar zoals het nu klinkt heb ik eerder het 'is er al, heb je niks aan, koop gewoon een bluetoothspeakertje' -gevoel.

Door Tweakers user indigo79, dinsdag 9 augustus 2016 09:36

vanaalten schreef op maandag 08 augustus 2016 @ 15:33:En is pass-through nog een optie? Dus dat ik twee luidsprekerkabels van m'n receiver aansluit op de Soundsling, de Soundsling aansluit op m'n speakers en dat ik OF het geluid van de receiver doorgeef als 'ie geluid aangeeft, OF bluetooth doorgeef?
Daarmee zou het een goedkope manier zijn voor mensen met ouderwetse non-bluetooth receiver om vanaf de telefoon te streamen in een bestaande audio-installatie.
Mijn non-bluetooth versterker in de woonkamer is toch wel van een kwaliteit die je met een kastje van ¤ 40 à 50 niet evenaart. Als ik daar via bluetooth iets op wil afspelen, zou ik zonder enige twijfel kiezen voor iets dat het bluetooth signaal kwalitatief goed aan een van de analoge ingangen van mijn versterker aanlevert en niet enkel voor bluetooth een tweede versterker tussen mijn versterker en de speakers steken (die sowieso het bluetooth signaal naar een degelijk analoog signaal moet vertalen en daarbovenop dat ook nog eens behoorlijk moet versterken en dus duurder moet zijn voor dezelfde kwaliteit). Dus ik zie voor deze use-case niet direct een markt.

Wat betreft je vermogen, als ik even tel dat je wil opladen met 0.5A tot 1A op 5V (micro-USB), kom ik aan 2.5W tot 5W. Tenzij je je batterij langer wil laten laden dan de 10u die je muziek wil spelen, beperk je dus je gemiddeld vermogen tot maximaal 5W min verliezen (piekvermogen kan uiteraard een stuk hoger). Voor een feestje vind ik dat niet echt veel.

Door Tweakers user indigo79, dinsdag 9 augustus 2016 09:41

i-chat schreef op dinsdag 09 augustus 2016 @ 09:23:
ten tweede, voeding, een ingebouwde accu maakt het ding alleen maar duur, als je zo nodig iets wilt, sluit hem dan gewoon aan op je powerbank (die desnoods voorzien is van een zonnecel... dit maakt het ding goedkoper en laat je ook ruime om gewoon 5v netspanning aan te sluiten, dan kun je ze misschien gebruiken voor inbouw-speakertjes in bijv je plafond
Een accu (met typisch een lagere inwendige weerstand dan zeker een goedkope voeding) heeft ook als voordeel dat de eisen aan je voeding om de vermogenspieken wat aanhoorbaar op te vangen veel minder worden. Als je kijkt naar een gemiddelde high-end versterker zie je dat een serieus deel van volume/gewicht/kostprijs in een of meerdere zware transformatoren zit. Het zou me niet verbazen als de combinatie van een goedkope voeding en een accu maar even duur of zelfs goedkoper is, met het bijkomende verkoopsargument dat het ook op accu kan.

Door Tweakers user Fly-guy, dinsdag 9 augustus 2016 09:53

Jeroenneman schreef op maandag 08 augustus 2016 @ 14:48:

Chromecast zul je alsnog op een receiver moeten aansluiten, maar vervult qua connectie dezelfde functie.
meeste moderne receivers al TuneIn en Spotify integratie hebt)
Chromecast audio is vrijwel wat hier beschreven wordt met een paar verschillen.
Deze Chromecast moet in actieve speakers gestopt worden en werkt uiteraard niet via BT.

Door Tweakers user MenN, dinsdag 9 augustus 2016 10:15

Mij lijkt eerder het verhaal over het verhuizen naar Shenzhen, en het werken met die markt, vele malen interessanter dan je ogenschijnlijk 13 in een dozijn bluetooth audio setje. Ik denk dat het process veel tweakers meer zal aanspreken dan je uiteindelijke product.

Je kunt tegenwoordig al een bluetooth naar 3,5 mm jack ding vinden voor minder dan 10 euro.
Daarom mis ik nog een beetje je verhaal over wat nu zo bijzonder is aan je product. Is het bijvoorbeeld krankzinnig uitgebreid in connectiviteit? Kan je bijv. meerdere bluetooth connecties tegelijk hebben? Zeker met feestjes als uitgangspunt is dat iets wat me al langer irriteert aan bluetooth setjes, het ellendige process van pairing als je meer dan 1 apparaat wil aansluiten.
Ondersteund het ook Airplay en chromecast?

Kortom wat is nou zo bijzonder aan je product dat je niet kan oplossen met bestaande en vele malen goedkopere bluetooth producten?

Door Tweakers user Ro-Maniak2, dinsdag 9 augustus 2016 10:56

Eens met MenN, zie bijvoorbeeld www.stereoboomm.be/stereoboomm-mr200/

Dit doet tot op grote hoogte wat je beschrijft - maar dan met meer mogelijkheden.

Ok, alleen geen externe speakers, maar daar zijn ze druk mee bezig (dus dit apparaatje met ipv twee eigen speakertjes, line / spk out).

Door Tweakers user marcieking, dinsdag 9 augustus 2016 23:39

Is er ook een andere stroomtoevoer dan Micro-USB mogelijk?

Het kan zijn dat ik me grondig vergis in de definitie van vermogen zoals die in HiFi gebruikt wordt, maar een setje passieve stereospeakers kan samen al gauw zo'n 50W opnemen. De setting die jullie beschrijven, een feestje, vraagt al gauw dat je dat vermogen ook echt gebruikt.
Jullie willen het apparaat zo'n 10 uur laten spelen op een acculading, wat betekent dat die accu ook een keer moet worden opgeladen.
Gezien het feit dat een USB-lader 1Ax5V=5W levert, duurt opladen 10x zo lang als leegspelen, en duurt het dus 100 uur voordat het apparaat weer vol zit.

Door Tweakers user Leo1010, dinsdag 9 augustus 2016 23:56

Afgezien van het accu gedeelte (en mogelijk bluetooth versie) beschrijf je feitelijk de Nobsound® Mini. En het accu gedeelte is dan weer op te lossen met een losse usb accu.

https://youtu.be/hzjDbbuNNpc

Edit: ik zie op de website dat jullie een kickstarter plannen. Mijn advies, voeg iets echt unieks toe anders ga je je doel niet halen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 augustus 2016 00:03]


Door Tweakers user JT, woensdag 10 augustus 2016 12:20

marcieking schreef op dinsdag 09 augustus 2016 @ 23:39:
Is er ook een andere stroomtoevoer dan Micro-USB mogelijk?

Het kan zijn dat ik me grondig vergis in de definitie van vermogen zoals die in HiFi gebruikt wordt, maar een setje passieve stereospeakers kan samen al gauw zo'n 50W opnemen. De setting die jullie beschrijven, een feestje, vraagt al gauw dat je dat vermogen ook echt gebruikt.
Speakers nemen geen vermogen op. Je versterker stuurt gewoon wat die heeft naar de speakers. En zo heel spannend is vermogen niet. Die kleine blèrdingen van Beats, Logitech enzovoort werken ook op maar een paar watt. 50 watt klinkt voor het menselijk gehoor slechts 2 keer zo hard als 5w. Voor het menselijk gehoor klinkt 10db meer als 2 keer zo hard, daar heb je 2 keer zoveel vermogen voor nodig. Dit is wat anders dan een verdubbeling van de geluidsintensiteit, dat is 3db meer en kost 2 keer zoveel vermogen.
Pieken in je versterking kun je opvangen met de accu, de rest komt dan gewoon uit de voeding. Wellicht zouden ze uit moeten gaan van 2a.

Door Tweakers user svenk91, woensdag 10 augustus 2016 12:46

Sorry voor de late reactie allemaal had een dagje vakantie gister en vandaag een fabrieksbezoek.

Wat betreft we een accu hebben heeft indigo79 mooi uitgelegd:
Een accu (met typisch een lagere inwendige weerstand dan zeker een goedkope voeding) heeft ook als voordeel dat de eisen aan je voeding om de vermogenspieken wat aanhoorbaar op te vangen veel minder worden. Als je kijkt naar een gemiddelde high-end versterker zie je dat een serieus deel van volume/gewicht/kostprijs in een of meerdere zware transformatoren zit. Het zou me niet verbazen als de combinatie van een goedkope voeding en een accu maar even duur of zelfs goedkoper is, met het bijkomende verkoopsargument dat het ook op accu kan.
Gezien we een standaardformaat li-on accu erin hebben (18650) is de verkrijgbaarheid heel hoog en de prijs dus relatief laag. Als je voeding direct uit usb zou moeten komen krijgen we verder problemen met het piekvermogen (dat wel een stuk boven de 5 watt uit komt).

Ons piekvermogen zal echter niet de 50 watt halen zoals de speakers van sommige van jullie aankunnen en ons apparaatje zal daar niet het volle volume uit halen helaas (het is de spanning/stroom die de versterker levert in combinatie met de weerstand van de speaker die het vermogen bepaalt, je kan dus niet in 1x de batterij leeg trekken als je een bepaalde speaker eraan hangt). We zijn wel van plan om later een versie met meer vermogen te maken, maar die wordt duurder, zwaarder, en complexer. Het is zeker wel te doen om een krachtiger apparaat te maken maar we moeten ergens de grens stellen en voor ons is ook veel nieuw dus doen we niet te moeilijk.

We weten dat ons apparaatje niet iedereen tevreden zal stellen maar we hebben genoeg enthousiaste reacties ontvangen om te zien dat er toch wel een niche is voor wat wij aanbieden. Daarom schatten wij dat een kickstarter die ~1000 units verkoopt wereldwijd wel te doen is. We verwachten ongeveer evenveel via gewone retail te leveren als we via kickstarter leveren de eerste paar maanden na release dus voor productie vragen we vaak prijzen per 2000 stuks. Sommige mensen willen niet extra betalen voor bluetooth, anderen hebben al een versterker en hebben liever een chromecast voor het streamen, anderen vereisen weer meer power. Maar voor die 2000 mensen die wel speakers hebben, of goedkoop een degelijk setje bij de kringloop kunnen halen, en wat muziek willen kunnen draaien als ze de woonkamer vol hebben of met een groep vrienden ergens naar toe gaan kunnen wij ze iets bieden dat goedkoper is dan bluetooth speakers kopen of een set actieve speakers + bluetooth receiver.

Over de wat specifiekere punten
@vanaalten: Dat is idd nog een van de laatste issues wat nog niet helemaal naar behoren werkt, we bedachten ons dit vrij laat en proberen dit nu zo op te lossen dat ons design niet te veel verandert. Beter was als we er van het begin rekening mee hadden gehouden (een ander puntje waar we pas laat achter kwamen bijvoorbeeld was dat we geen makkelijke manier hadden om in discovery mode te komen, ook een essentieel punt voor bluetooth ontvangers). We hebben geen pass-through functie. Als je speakers thuis op een goed audio setje aangesloten staan en je het enkel voor die ruimte wilt gebruiken kan je beter een bluetooth ontvanger kopen en op je bestaande setje aansluiten zo lang je daar verder nog tevreden mee bent.

@mincedmeat
Soms kan dat ja, maar niet iedereen heeft een setjes daarvoor beschikbaar die voldoet, en soms is er geen stroom in de buurt. Voor zulke gevallen willen wij een makkelijke kant en klare oplossing bieden. Wij zijn echter wel goedkoper dan producten van gelijke audiokwaliteit en volume met ingebouwde speakers (we blazen die 350 euro Bose setjes waar iedereen hier in China zo trots op is al easy weg, ook systemen waar je minder voor het merk spendeert kunnen op dat punt niet aan ons tippen), mits men dus al degelijke speakers heeft of goed op de kop kan tikken. Zoals ik eerder al zei, we mikken op een niche.

@i-chat wifi-direct zou idd een mooie toevoeging zijn, maar weer een duurdere chip vereisen en meer kosten met antenne tuning meebrengen etc. Maar zeker iets dat we in gedachte houden voor een betere versie in de toekomst, bedankt voor het idee ;). En hetzelfde voor het idee van een all-in 1 receiver.

@indigo79 Het is ook echt bedoelt voor kleine feestjes, een woonkamer kan je er mee vullen, en buiten ergens met een vriendengroep gaat ook heerlijk maar als je een restaurantje of iets afhuurt moet je idd iets krachtigers hebben. De maximale output is wel iets hoger dan je uit usb kan halen als je 2 speakers aansluit, de exacte waardes weet ik niet zo uit me hoofd (ik zal Elmar eens vragen hoe het met de laatste prototypes zit).

@MenM je kan idd meerdere bluetooth connecties tegelijk hebben (wel weer gelimiteerd tot maar twee helaas). We ondersteunen geen airplay en chromecast helaas. En ik wou idd ook meer vertellen over het hele verhuizen naar Shenzhen, het werken met de markt, etc. Maar ik deed dit artikel om vragen te voorkomen waar we uberhaupt mee bezig te zijn en aan wat voor product gedacht moet worden. Af en toe zal ik ook wat decision making overwegingen neerschrijven waarbij het belangrijk is wat voor product we aan het maken zijn. Maar ik wou ook weer niet te diep in gaan op het product gezien tweakblogs geen verkoopkanalen zijn, dus verwacht binnenkort een blogpost over Shenzhen!

Door Tweakers user JT, woensdag 10 augustus 2016 12:53

Ben benieuwd naar blog over de verhuizing :)

Misschien kun je een premium variant maken. Die heeft dan als extra: DAC, aansluiting via USB en DLNA ondersteuning. De laatste kun je dan het geluid naar de DAC laten sturen. Wifi zou voor mij een vereiste zijn in ieder geval.

Door Tweakers user Martijn.C.V, donderdag 11 augustus 2016 14:44

In plaats van een feestje thuis, zou ik hier meer toekomst voor zien als een soort hybride.

Stel je hebt m thuis, naast je pc-tje, altijd de voeding aan twee speakertjes. En dan roepen je vrienden dat ze naar strand / bos / eiland /afgelegen-plek gaan. Ding zit toch vol, kun je m zo meenemen.

Daar is geen netspanning, dus dan heeft de accu daadwerkelijk een meerwaarde.

Suggesties voor uitbreiding: Aanklik speakers. Niemand heeft zomaar twee speakertjes nog eens over en als je dat weer moet regelen is ook weer een goede, people follow the path of least resistance.

Een doosje zonder speakers is dus onbruikbaar (tot ik nog meer geld uitgeef). En de meeste mensen snappen piek van RMS niet, dus kopen ze speakers die je versterker opblazen (= bad rep.) of speakers opblazen (= bad rep.)


Leuk conceptje en heeft wel wat potentie, maar zoals het nu is voel ik m nog niet.

Door Tweakers user InEtVa, zaterdag 13 augustus 2016 12:46

indigo79 schreef op dinsdag 09 augustus 2016 @ 09:36:
[...]


Mijn non-bluetooth versterker in de woonkamer is toch wel van een kwaliteit die je met een kastje van ¤ 40 à 50 niet evenaart. Als ik daar via bluetooth iets op wil afspelen, zou ik zonder enige twijfel kiezen voor iets dat het bluetooth signaal kwalitatief goed aan een van de analoge ingangen van mijn versterker aanlevert en niet enkel voor bluetooth een tweede versterker tussen mijn versterker en de speakers steken (die sowieso het bluetooth signaal naar een degelijk analoog signaal moet vertalen en daarbovenop dat ook nog eens behoorlijk moet versterken en dus duurder moet zijn voor dezelfde kwaliteit). Dus ik zie voor deze use-case niet direct een markt.

Wat betreft je vermogen, als ik even tel dat je wil opladen met 0.5A tot 1A op 5V (micro-USB), kom ik aan 2.5W tot 5W. Tenzij je je batterij langer wil laten laden dan de 10u die je muziek wil spelen, beperk je dus je gemiddeld vermogen tot maximaal 5W min verliezen (piekvermogen kan uiteraard een stuk hoger). Voor een feestje vind ik dat niet echt veel.
Uitgaande van een relatief laag rendement van de speakers van 86Db/W op een meter afstand kom je dan toch nog rond de 92 dB uit. Ik weet niet, hoor, maar voor een gemiddeld huisfeestje vind ik dat persoonlijk meer dan prima, en er zijn ook voldoende speakers met hogere rendementen. Nu is uiteraard wel de vragen hoe dit versterkertje omgaat met speakers met lage weerstandswaardes.

Verder moet ik inderdaad ook zeggen dat hoewel het mij een geinig dingetje lijkt ik ook de voorkeur zou geven aan een bluetooth speaker. Binnenshuis heb ik een speakerset staan met receiver, maar die zou ik echt niet naar buiten willen slepen voor een feestje. Dan liever een bluetooth speakertje met slechter geluid, de muziek is toch voornamelijk achtergrond wat mij betreft.

Door Tweakers user svenk91, zaterdag 13 augustus 2016 12:51

@InEtVa
Onze initiele focus was ook vooral op mensen die een oud setje hebben liggen in de zolder/kelder/garage en die een nieuw leven in blazen. Die kan je nog wel makkelijk eens (naar buiten) verplaatsen. Met nieuwe dure speakers zeker niet aan te raden idd.

Het hele idee achter ons project komt ook uit oorsprong in de wens dat men oude speakers meer gaat hergebruiken en ze niet bij het afval laat belanden. Niet zozeer in het vervangen van de hi-fi systemen die mensen thuis hebben staan.

Door Tweakers user InEtVa, zaterdag 13 augustus 2016 18:26

@Svenk91 Het bevorderen van het hergebruik van oude producten kan ik alleen maar toejuichen. Het zal geen product voor mij zijn, maar veel succes ermee en ik kijk uit naar je toekomstige blogs!

Reageren is niet meer mogelijk