Shenzhen, the City of Opportunity

Door svenk91 op donderdag 11 augustus 2016 09:42 - Reacties (13)
Categorie: -, Views: 2.817

Zoals beloofd, nu een Stukje over waarom we in Shenzhen zijn gaan zitten. Voor degenen die niet bekend zijn met Shenzhen, hier een beetje achtergrond: Shenzhen is door de Chinezen gebouwd met als doel om elektronica te produceren. 30 jaar geleden was het een vissersdorpje met 30000 inwoners, nu tikt de teller bijna 11 miljoen inwoners aan.

En elektronica produceren, dat kunnen ze hier wel. De meeste elektronica die made in China is is ook made in Shenzhen. Foxconn’s eerste en grootste site zit in Shenzhen met honderdduizenden medewerkers, en ook bedrijven als Huawei en ZTE zitten hier. En er zijn nog veel meer grote bedrijven maar wat voor ons echt interessant is, de grootste electronics market ter wereld zit hier. De beroemde 7 verdiepingen van de SEG-market is tegenwoordig maar 1 van velen aan Huaqiang Bey, ons kantoortje zit dan ook in Huaqiang Bey. Elke chip die we willen kunnen we hier makkelijk krijgen, levering gaat vaak per reel van duizenden units maar gelukkig geven ze er vaak graag een paar losse gratis weg als samples.

Rapid Prototyping
Omdat je alles hier zo gemakkelijk en goedkoop kan krijgen kan je in no-time veranderingen in je design doorvoeren. Wat in Europa soms een paar weken zou duren kan hier in een paar dagen (denk aan zeldzame componenten vinden en pcb’s laten maken). We huren wat werkplek voor 2 personen bij een bedrijf binnen een accelerator, een accelerator die puur is opgezet om subsidie te ontvangen van de Chinese overheid en daarna redelijk abandonded is, maar het voldoet voor wat wij nodig hebben. We hebben basic gereedschap, wat werktafels, en zelfs equipment als een lasercutter en pick-and-place machine (als we zelf de software ervoor vinden, die heeft niemand).

Productiestad
Naast rapid prototyping is Shenzhen ook mooi omdat we er alles kunnen laten doen, productie/assemblage, maar ook packaging en mogelijk shipping (al moeten we dat nog regelen). In Shenzhen heb je alles bij elkaar, zit het niet hier in Huaqiang Bey dan kom je er wel snel met de metro, en ook Uber is spotgoedkoop. Mocht shipping hier niet lukken, dan kunnen we dat wel via Hong Kong doen, want ook Hong Kong is met de metro bereikbaar! We moeten enkel van trein overstappen bij de grens, de douane daar is redelijk soepel gelukkig.

De nadelen
Helaas is niet alles perfect hier. Zoals ik in mijn titel aangaf is het de city of opportunity, een van de grootste in China. Die explosieve groei van 30000 naar 11 miljoen mensen komt doordat mensen van over heel China hierheen gemigreerd zijn, allemaal met het doel om veel geld te verdienen. Men probeert je er hier constant bij te naaien en de kans dat je opgelicht wordt is erg groot. Voorbeelden zijn usb connectoren die geeneens de pinnen op dezelfde plek hebben als de samples die ze mee gaven, rode behuizingen bestellen en roze krijgen, maar ook vaak dat de prijs hoger is puur omdat je blank bent (vaak vragen we ook een Chinees van onze werkplek om de daadwerkelijke aanschaf voor ons te doen).

Een ander nadeel is de language barrier, de meeste mensen spreken gewoon totaal geen Engels, en wij totaal geen Chinees. Dit leidt tot genoeg misverstanden, en vaak wordt je gewoon weggestuurd omdat ze er geeneens zin in hebben om eraan te beginnen. Soms zorgt het ook dat je de verkeerde bus in stapt en weer te laat op een afspraak bent ofzo.

Het allergrootste nadeel is echter het internet! Dit is geeneens specifiek een Shenzhen probleem, maar een China probleem. Chinese websites laden over het algemeen wel aardig, maar alles dat door de Great Chinese firewall loopt gaat gewoon erg traag. Het was een grote fout van ons vooraf om alles via google te doen (Googledrive, Gmail, Google calendar, etc.) want Google is compleet geblokkeerd hier, dit moet weer via een vpn wat het extra traag maakt en vaak time-outs geeft (en ja, we betalen voor goede vpns). Maar ook als we informatie nodig hebben gaat het gewoon traag en video laden gaat vaak helemaal niet.

In Hong Kong wonen en in Shenzhen werken?
Een optie die sommige mensen doen is elke dag tussen Hong Kong en Shenzhen forensen. Qua reistijd met de metro en grensovergang is het nog te overzien maar je moet wel een multiple entry-visa hebben, of elke keer 20 euro aan de grens betalen voor een visa ter plekke. Die eerste optie kost aardig wat regelwerk en die tweede optie kost aardig wat geld als je elke dag op en neer moet. Daarnaast is Hong Kong erg duur om te wonen, ons appartement op 26 hoog van 70 vierkante meter in het rijke centrum van Shenzhen kost nauwelijks meer dan 4 vierkante meter in een gedeeld appartement in Hong Kong, nogal een verschil.

Als voordeel spreken veel meer mensen Engels in Hong Kong, en het internet is er goed! Nou ja, in Nederland heb je waarschijnlijk nog steeds beter internet (en beter Engels), maar er is hier prima mee te werken ten minste. Wij deden het niet omdat we niet de goede visa en het geld hebben, maar dromen geregeld over een dagje in een werkplek in Hong Kong.

Volgende: Verschil tussen prototype en eindproduct 08-'16 Verschil tussen prototype en eindproduct
Volgende: Soundsling, ons eerste product 08-'16 Soundsling, ons eerste product

Reacties


Door Tweakers user Jeoh, donderdag 11 augustus 2016 10:01

Je hebt een bedrijf in China en je hebt niemand die Chinees spreekt? Je maakte gebruik van de diensten van Google in een land waar dat al jaren geblokkeerd is? Je hebt een bedrijf in China maar geen multiple entry visa? Hoe dan? Werk je wel legaal in China (heb je je F-visum nog niet omgezet naar een Temporary Residence Permit)?

Door Tweakers user Silent7, donderdag 11 augustus 2016 10:01

mooie blogserie!

Is internet via sateliet een optie? Dan zou je letterlijk over de great firewall gaan.

Door Tweakers user Chief, donderdag 11 augustus 2016 10:50

Dapper van jullie om zo in het diepe te springen en alvast heel veel succes.

Als ik tips mag geven:

* Zoek contact met andere buitenlandse ondernemers want zij hebben al van alles meegemaakt wat jullie nog gaan meemaken
* Laat je juridisch bijstaan bij contracten. Net wat je zegt, de lokalen zullen het onderste uit de kan willen halen en meestal ten koste van jou
* Let aub op je eten/drinken. Shenzhen heeft al wat schandalen wb veiligheid van voedsel mee mogen maken

Last but not least:
Leer en geniet van de ervaringen die je op gaat doen! Zowel op werk als persoonlijk vlak!

Door Tweakers user svenk91, donderdag 11 augustus 2016 10:52

@Silent7
Das weer duur en heeft redelijk wat lag. We hebben via roaming 3G internet uit HK (gaat niet via de firewall maar rechtstreeks de grens over) wel een optie voor echt kritieke zaken die betaalbaar is, maar het is niet ideaal.

@Jeoh
Je kan een 6 dagen visa waiver krijgen aan de grens met Hong Kong, hiervoor is geen uitnodiging van een Chinees bedrijf nodig. Deze regels: http://lawandborder.com/china-72-hour-transit-visa-waiver/ voor een 144 uurs visa hebben ze ook voor de Guangdong province (waar Shenzhen in ligt). Dit is speciaal bedoelt om de industrie aan te jagen in Shenzhen. Je kan steeds een nieuwe aan de grens halen (met de metro te bereiken dus).

We hebben wel de beschikking over Chinezen die ons helpen te vertalen, maar het is gewoon nog steeds niet ideaal omdat je nooit direct met iemand kan onderhandelen etc.

Voor een F visa heb je een invitation nodig en is dus niet makkelijk (legaal) te krijgen.

Door Tweakers user Jeoh, donderdag 11 augustus 2016 11:02

Dat is een transit visa. Je moet daarmee in principe doorreizen naar een derde locatie. De Chinezen zijn ook niet dom. Zoals Chief-XL zei: Zoek contact met andere ondernemers en laat je juridisch bijstaan, want als je inderdaad binnenkort een Kickstarter wil gaan doen en je supplier besluit dat zij er veel meer geld mee kunnen verdienen, dan ben je gewoon keihard de sjaak. Want ik neem aan dat jullie ook geen WFOE of JV hebben, of Łberhaupt bezig zijn geweest met patenten (ik heb het net nagekeken en Soundsling is nog helemaal vrij, als ik een lul was dan had ik 'm nu geregistreerd).

Door Tweakers user svenk91, donderdag 11 augustus 2016 11:49

@Chief-XL

We proberen inderdaad actief naar events te gaan met veel start-ups, zitten in de juiste wechat groups etc.
Zo hebben we ook al veel adviezen gekregen. contacten voor enigzins ok zijnde leveranciers etc. gekregen. Wat ook helpt is dat we niet alles door 1 toko laten regelen en veel quality control tussentijds doen. Vaak hebben we deels dat we deels vooraf betalen en deels als we de levering getest hebben als we het komen ophalen. Af en toe gaat er nog steeds iets mis natuurlijk.
Kwa eten en drinken kan je soms weinig doen, we eten wel vaak in de iets rijkere buurten uit de hoop dat ze iets betere sources hebben.

@Jeoh, mijn excuus, Ik was in de war met de visas. Ik doelde op de 5 day Shenzhen visa die je aan de grens kan halen. De visa regels veranderen continue (per 1 augustus was er weer een wijziging) dus ik dacht dat mijn link redelijk over dezelfde visa ging maar iets outdated was maar ik zat er naast. Ik zit nu zelf wel weer eenmalig op een tourist visa ff omdat ik ook buiten Shenzhen wat dingen bezoek deze weekenden (en die 5 day visa is weer enkel geldig voor binnen de grenzen van Shenzhen).

Iedereen raad ook aan op een toeristen visum te werken zoals de meeste starters hier doen, dat raadde het Chinese visa bureau van de ambassade in Den Haag me zelfs aan, zolang ik geen werknemer van een Chinees bedrijf ben, hier niet in vast dienstverband zit (en we zitten hier tijdelijk), en geen salaris uitbetaald krijg hier.

Door Tweakers user Kenzi, vrijdag 12 augustus 2016 05:08

svenk91 schreef op donderdag 11 augustus 2016 @ 10:52:
@Silent7
Das weer duur en heeft redelijk wat lag. We hebben via roaming 3G internet uit HK (gaat niet via de firewall maar rechtstreeks de grens over) wel een optie voor echt kritieke zaken die betaalbaar is, maar het is niet ideaal.

@Jeoh
Je kan een 6 dagen visa waiver krijgen aan de grens met Hong Kong, hiervoor is geen uitnodiging van een Chinees bedrijf nodig. Deze regels: http://lawandborder.com/china-72-hour-transit-visa-waiver/ voor een 144 uurs visa hebben ze ook voor de Guangdong province (waar Shenzhen in ligt). Dit is speciaal bedoelt om de industrie aan te jagen in Shenzhen. Je kan steeds een nieuwe aan de grens halen (met de metro te bereiken dus).

We hebben wel de beschikking over Chinezen die ons helpen te vertalen, maar het is gewoon nog steeds niet ideaal omdat je nooit direct met iemand kan onderhandelen etc.

Voor een F visa heb je een invitation nodig en is dus niet makkelijk (legaal) te krijgen.
Een multiple entry business visa heb je binnen een week geregeld, hoef je Shenzhen niet eens voor uit.

Mijn ervaring is juist dat in Shenzhen enorm veel Engels gesproken wordt. Immers is internationale handel een van de pillars daar.
Ook is Engels naast Chinees en Cantonees een van de voertalen van de lokale overheid (dus ook wegbewijzering, metro aankondinging etc zijn in Engels).

Op dit moment is Shenzhen een hele goede incubator. Echter is Shenzhen de laatste jaren enorm duur aan het worden. Real estate in Shenzhen is zo'n beetje het duurste in China en een totale bubbel. Er staan hele wijken gloednieuwe flats leeg en men blijft maar door bouwen. Ook de prijzen voor levensonderhoud zijn in Shenzhen enorm aan het stijgen. Koppel daarbij de loonkosten ook enorm stijgen en de een na de andere fabriek vertrekt uit Shenzhen.
Als Shenzhen hun beleid niet drastisch veranderd gaat het erg slecht daar worden.
(ook een van de redenen bijv dat nu Hangzhou als nieuwe start-up capital wordt neergezet.

En ga aub echt niet op een toeristenvisa werken in China. Paar weken geleden was er een grote razzia in Shekou en (via lokale bronnen) er komen er meer.
Vooral bedoeld om al die illegale "english teachers" eruit te rossen maar mocht je gepakt worden kan je een flinke boete krijgen en evt een 10 jaar verbanning krijgen.

(ps, dat visa bureau in Den Haag heeft niks met de ambassade te maken, het is een commerciele instelling. De Chinese ambassade in Den Haag heeft het werk uitbesteed. en die toko wil alleen maar geld verdienen)

ps. Shenzhen heeft zo ongeveer 25 miljoen inwoners :D

Door Tweakers user timminater, vrijdag 12 augustus 2016 08:04

Ik lees hier veel voorbij komen met termen als duur of goedkoop. Maar wat moeten wij ons precies voorstellen bij duur en goedkoop in chenzen? enige vergelijking met de euro zou voor veel lezers een leuke toevoeging zijn denk ik.

leuke blog om te lezen trouwens!

Door Tweakers user Kenzi, vrijdag 12 augustus 2016 08:21

timminater schreef op vrijdag 12 augustus 2016 @ 08:04:
Ik lees hier veel voorbij komen met termen als duur of goedkoop. Maar wat moeten wij ons precies voorstellen bij duur en goedkoop in chenzen? enige vergelijking met de euro zou voor veel lezers een leuke toevoeging zijn denk ik.

leuke blog om te lezen trouwens!
er is een groot verschil tussen expats die daar leven en toch vooral een westerse verwachting hebben, of lokale Chinezen.

Dit is een van de beste bronnen voor expats: http://www.mercer.com/newsroom/cost-of-living-survey.html

http://www.numbeo.com/property-investment/rankings.jsp

Als toerist of expat die betaald krijgt naar Westerse normen kan je goed leven in Shenzhen, voor lokale Chinezen is het duur.

trivia; de gemiddelde huur in bijv Beijing is meer dan 200% van het gemiddelde inkomen. (oftewel de huren zijn hoger dan de inkomens :p)

Door Tweakers user svenk91, vrijdag 12 augustus 2016 08:50

timminater schreef op vrijdag 12 augustus 2016 @ 08:04:
Ik lees hier veel voorbij komen met termen als duur of goedkoop. Maar wat moeten wij ons precies voorstellen bij duur en goedkoop in chenzen? enige vergelijking met de euro zou voor veel lezers een leuke toevoeging zijn denk ik.

leuke blog om te lezen trouwens!
Voor leefkosten heeft Kenzi het mooi verteld. Gezien ik zowel woon als werk in het duurdere Futian district ben ik hier eigenlijk iets meer geld kwijt aan dingen als boodschappen dan in Nederland.

Voor componenten moet je denken aan ~2 euro voor 5000 weerstanden, direct te halen bij een kraampje op 5 minuten lopen van kantoor. En dat is nog inclusief dingen als ROHS certificering (blogpost of certificeringen komt later, daar zitten een hoop van de eindkosten in namelijk). De chips die we nodig hebben zijn iets duurder dan weerstanden natuurlijk, maar nog snel een factor 3-5 goedkoper. Zeker als je een paar duizend units maakt gaat dat op het totaalplaatje best schelen.

Er is hier wel een sterk gevaar met voor de allergoedkoopste componenten gaan, dan is er een kans dat je namaak chips hebt of dat de certificeringen niet kloppen. Je wilt niet dat de douane opeens een shipment van 1000 units in beslag neemt. Om dit te voorkomen ga je voor basic componenten (als weerstanden) naar kraampjes die een iets betere reputatie hebben/aangeraden zijn door andere start-uppers, voor de chips gaan we eigenlijk zo veel mogelijk bij de fabriek zelf langs (fabriek bezoeken wil ik ook nog een blogpost aan wijden later).

@Kenzi, bijna 11 miljoen is idd het officiŽle nummer enkel, ik heb ook een sterk vermoeden dat het echte getal velen malen hoger ligt idd. Het probleem dat Shenzhen steeds duurder wordt proberen ze ook op te lossen door de hele regio verder te integreren. Ze willen nu Dongguan op het metro network aansluiten en dan is Ghangzou niet veel verder. Uiteindelijk moet die hele pearl river delta 1 grote stad worden geloof ik (en er wonen nu al 110 miljoen mensen).

Door Tweakers user Chief, vrijdag 12 augustus 2016 08:57

Het is allemaal relatief. Kom je uit Nederland dan zullen de totale kosten over het algemeen meevallen maar kom je uit het platteland van China dan is Shenzhen niet te betalen.

Mercer rapport is helaas betaalde versie maar je kan gratis informatie vinden op Numbeo zoals hier boven maar kijk dan naar cost of living om een idee te krijgen. Hier bijvoorbeeld: http://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings.jsp

Door Tweakers user Kenzi, vrijdag 12 augustus 2016 09:09

svenk91 schreef op vrijdag 12 augustus 2016 @ 08:50:
[...]

@Kenzi, bijna 11 miljoen is idd het officiŽle nummer enkel, ik heb ook een sterk vermoeden dat het echte getal velen malen hoger ligt idd. Het probleem dat Shenzhen steeds duurder wordt proberen ze ook op te lossen door de hele regio verder te integreren. Ze willen nu Dongguan op het metro network aansluiten en dan is Ghangzou niet veel verder. Uiteindelijk moet die hele pearl river delta 1 grote stad worden geloof ik (en er wonen nu al 110 miljoen mensen).
De meeste migranten hebben geen hukou, oftewel ze staan niet geregistreerd. Dan is er ook nog het probleem van vele illegale immigranten (veelal uit ZO Azie). Vandaar dat de bevolking zo hoog uit komt.

Ach,. Shenzhen en al zijn districten hebben meer oppervlak dan Nederland dus die miljoenen mensen kom je niet zo vaak tegen. Tenzij je naar Dongmenlu gaat op zondag.

Voor dezelfde prijs als een 1kamer flatje in Shenzhen heb ik nu een loft in serviced building met vrij uitzicht op de rivier en West Lake in Hangzhou :P
5 jaar in Shenzhen is lang zat.

Door Tweakers user Xepos, zondag 14 augustus 2016 01:51

Maar Hangzhou is overigens ook niet zo goedkoop als het zich voor doet. Huur kan weliswaar lager zijn maar ik vind het eten wel een stuk duurder dan Shanghai/Guangzhou overigens ook minder lekker

Reageren is niet meer mogelijk