Verschil tussen prototype en eindproduct

Door svenk91 op vrijdag 12 augustus 2016 12:09 - Reacties (6)
Categorie: -, Views: 2.648

We begonnen dus met een knutselproject, een versterker die goed klonk en een leuk volume gaf. Die eerste versie was eigenlijk best snel gemaakt door Elmar en deed het goed. Toch konden we die niet direct gaan produceren in grote getalen.

goedkoper
Om goed te verkopen wil je de prijs zo laag mogelijk hebben, en daarvoor moeten de productiekosten omlaag. Een 1 euro duurdere chip op je prototype betekent 2000 euro minder winst als je 2000 units verkoopt. Er moest dus gekeken worden naar goedkopere alternatieven, en ook of het niet Łberhaupt met minder componenten af kon.

behuizing
Ten eerste was het op een losse pcb en zat het nog nergens in. En voor 1 unit zou je nog wel wat kunnen 3D printen, maar voor een groot aantal is dat veel te duur. Ook onze eigen moulds laten maken voor de hele productie is relatief duur zolang we geen echt grote aantallen gaan produceren. Als oplossing moesten we dus naar iets bestaand zoeken, en kwamen we uit op een powerbank behuizing. De eerste versie paste daar echter never nooit niet in, dus moest het aantal componenten gereduceerd worden en het pcb-ontwerp slimmer.

productievriendelijker
Naast direct kosten te besparen op het aantal componenten dat je koopt, maakt minder componenten hebben ook het productieproces goedkoper. Als voorbeeldje: Tijdens de productie worden de componenten op de juiste plek op de pcb gelegd met een pick and place machine. De meeste van deze machines kunnen maar overweg met maximaal 30 reels (rollen met een paar duizend units van een specifiek component), oftewel je kan maar maximaal 30 soorten componenten tegelijk plaatsen. Wil je meer componenten dan moet je eerst 30 componenten plaatsen, de machine her programmeren, en nogmaals al je units door de pick and place machine halen voor je ze in de oven kan doen (voor het solderen), of een duurdere pick and place machine. Door wat meer van dezelfde soort weerstanden in serie te zetten, kan je het aantal verschillende soorten weerstanden reduceren. Dan heb je in totaal dus meer componenten op je pcb die je moet kopen, maar het kan zo toch voordeliger zijn.

Gebruikersvriendelijker
Ook belangrijk is te beseffen dat onze gebruikers niet hetzelfde zijn als ons. Waar wij het prima vonden om zelf de losse kabels van een oplader eraan te hangen wil je voor je eindproduct natuurlijk een iets vriendelijkere oplossing, wij gingen voor een micro-usb poort. Ook het pairen moest makkelijker want eerder kreeg je hem enkel in discovery mode door je mobiel te disconnecten en dan de versterker opnieuw op te starten, dat gaat nu gelukkiger intuÔtiever maar het koste wel extra werk.

Verder komt er ook meer CSR (Corporate Social Responsibility) bij kijken, maar hierover later meer.

Volgende: Shenzhen, the City of Opportunity 08-'16 Shenzhen, the City of Opportunity

Reacties


Door Tweakers user boombes, vrijdag 12 augustus 2016 13:15

Welke audiochip willen jullie gebruiken om de soundprocessing te doen, want de TA2021 / TA2024 doen het vrij aardig en ook voor hele kleine bedragen.

Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 12 augustus 2016 14:23

Wel ja, ik moet nog altijd de eerste tegenkomen die zijn initiŽle prototype zo in productie gooit en een succesvol product weet neer te zetten. Zelfs wanneer de kwaliteit boven de kost komt te staan (zoals bij ons op het werk, hoewel wij enkel voor onszelf ontwerpen) zie je dat er toch al snel meerde revisies plaatsvinden.

Door Tweakers user svenk91, zaterdag 13 augustus 2016 08:24

Uiteraard heeft iedereen dat probleem. Maar voor eigen gebruik was de eerste versie prima voor ons, daar is menig feestje mee gegeven. Maar als je dat had geprobeerd te verkopen was het niks geworden nee. Het mooie aan in Shenzhen zitten is dus dat je snel meerdere reversies kan maken en testen :)

Door Tweakers user Phantomic, zaterdag 13 augustus 2016 12:39

Is het de bedoeling van jouw product dat speakers apart aangesloten kunnen worden? En is het product alleen een bluetooth+versterker in een behuizing? Zoja, is dit product interresant voor projecten als radiokisten?

Tof idee/project trouwens! ;)

Door Tweakers user svenk91, zaterdag 13 augustus 2016 12:47

Phantomic schreef op zaterdag 13 augustus 2016 @ 12:39:
Is het de bedoeling van jouw product dat speakers apart aangesloten kunnen worden? En is het product alleen een bluetooth+versterker in een behuizing? Zoja, is dit product interresant voor projecten als radiokisten?

Tof idee/project trouwens! ;)
Jup, ideaal voor radiokisten en vergelijkbare projecten. Je kan direct speakers / drivers aansluiten op onze unit idd (we leveren ze ook bewust niet mee omdat we van mening zijn dat er veel te veel speakers bij het afval belanden).

Misschien dat we met een kit versie komen als er veel vraag naar blijkt.

Door Tweakers user Phantomic, zaterdag 13 augustus 2016 15:55

svenk91 schreef op zaterdag 13 augustus 2016 @ 12:47:
[...]

Jup, ideaal voor radiokisten en vergelijkbare projecten. Je kan direct speakers / drivers aansluiten op onze unit idd (we leveren ze ook bewust niet mee omdat we van mening zijn dat er veel te veel speakers bij het afval belanden).

Misschien dat we met een kit versie komen als er veel vraag naar blijkt.
Op modulariteit ingaande, zijn bijvoorbeeld de batterijen te vervangen door bijv een loodaccu met een 12to5 converter? Natuurlijk zou deze dan buiten de behuizing van jullie product zijn, maar vallen zulk soort aanpassingen dan te doen denk je?
Verder hoelang denken jullie er over te doen om de kickstarter te starten/het product uit te brengen? En hoe het nu lijkt, is de versterker voor 4, of 8 ohm speakers? :P

Reageren is niet meer mogelijk